Currency: EUR

Woning kopen

Scroll Down To Discover

De¬†ori√ęntatie op de Surinaamse woningmarkt is een enorme opgave. Voor mensen die dit voor de allereerste keer doen kan het aanvoelen als het zoeken naar een naald in een hooiberg.

Renaissance Realty zet overzichtelijk de belangrijkste voor- en nadelen van een koopwoning in Suriname voor u op een rij.

Voordelen van een koopwoning:

  • Het is een spaarpot : Bij een hypotheek¬†lost u maandelijks een vast bedrag af, waardoor de woning na een ¬†bepaalde tijd(maximaal 25 jaar) schuldvrij is. Als u besluit om de woning te verkopen heeft u een aardig kapitaal opgebouwd.
  • Het is goedkoper dan een huurhuis : Op korte termijn zijn de maandlasten bij een koophuis vaak hoger dan bij een huurhuis. Een vast hypotheekbedrag tegenover jaarlijks stijgende huurprijzen is dan stukken aantrekkelijker.
  • Het biedt meer mogelijkheden:¬†Als u in een huurwoning verbeteringen aanbrengt, bent u ze kwijt bij de verhuizing. In sommige gevallen moet de woning in dezelfde staat worden achtergelaten. Een koopwoning biedt u meer vrijheid om deze naar uw eigen wensen te verbeteren of te bouwen. Verbeteringen dragen vaak bij aan de waarde van uw woning.

 

Nadelen van een koopwoning:

  • U heeft minder bewegingsvrijheid: Huurders kunnen meestal binnen een maand of twee naar een andere woning verhuizen. Een huiseigenaar moet meestal eerst de woning verkopen en is dus meer gebonden aan de locatie.
  • Hogere onderhoudskosten:¬†Groot onderhoud is voor rekening van een verhuurder. Een eigenaar moet dus zelf voor deze kostenpost opdraaien. Zeker bij oudere woningen of bij het gebruik van slecht isolerend materiaal, kan dat aardig oplopen, omdat wij nou eenmaal in de tropen wonen.
  • U heeft een schuld:¬†Het woord lening bezorgt sommigen nachtmerries. De aankoop van een woning of perceel gaat in veel gevallen gepaard met een torenhoge schuld waar u de komende jaren niet zo makkelijk vanaf kunt komen. Als dit een (psychologische) drempel is, is kopen wellicht (nog) niet de juiste keus